Startbeslissing
De minister van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), in afstemming met de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), ondertekende de Startbeslissing in november 2019. Van 6 december 2019 tot en met donderdag 16 januari 2020 konden zienswijzen ingediend worden over de Startbeslissing en de Opzet participatie van het project Oostvaardersoevers. Hierop zijn door omwonenden en belanghebbenden waardevolle ideeën ingediend. Zoals over het aantal verbindingen dat nodig wordt geacht en hoe deze er uit kunnen zien in combinatie met bijvoorbeeld dijkjes en vistrappen. Ook zijn er voorstellen gedaan over hoe de verbinding en eventuele ondieptes aantrekkelijk kunnen worden vormgegeven en daarmee een bijdrage leveren aan natuurbeleving. De ingebrachte voorstellen en de reactie daarop staan in de Nota van Antwoord en het bijbehorende Rapport Ideeën en Oplossingsrichtingen.
De ondertekening van de startbeslissing was de start van de verkenningsfase. De verkenning Oostvaardersoevers startte met een brede inventarisatie van de mogelijke oplossingsrichtingen bij de betrokken partijen, stakeholders en andere geïnteresseerden. Dit vormde de basis voor drie onderzoeksalternatieven. Deze onderzoeksalternatieven zijn opgenomen in de notitie Reikwijdte en Detailniveau.
Notitie Reikwijdte en Detailniveau
Van 8 mei tot en met 18 juni 2020 was het mogelijk een reactie te geven op de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). In deze notitie staan de onderzoeksalternatieven en de gewenste inhoud en diepgang van het milieueffectrapport (PlanMER) dat voor het project wordt opgesteld. Hierbij wordt in kaart gebracht welke gevolgen het project heeft voor bijvoorbeeld natuur, bodem, water, landschap en cultuurhistorie. De resultaten van dit onderzoek worden gebundeld in een milieueffectrapport en zorgt ervoor dat het milieubelang volwaardig kan meewegen wanneer de voorkeursbeslissing wordt genomen. De reikwijdte geeft aan:
- wat het voornemen is,
- welke alternatieven en varianten in het MER worden onderzocht,
- welke (milieu- en omgevings)thema’s in beeld worden gebracht (wat er wordt onderzocht).
Het detailniveau betreft de diepgang en methode van het onderzoek (hoe er onderzoek wordt gedaan).
De ingediende zienswijzen en de reactie op de Notitie Reikwijdte en Detailniveau is te lezen in de Nota van Antwoord.
Ontwerp voorkeursbeslissing
Om het Voorkeursalternatief te kunnen samenstellen is er eerst een toekomstperspectief met een concreet eindbeeld geschetst. Hierbij zijn de hoofddoelstellingen vertaald naar een opgave die we voor 2050 gerealiseerd willen hebben. De twee hoofddoelstellingen luiden:
- Het Markermeer, de Oostvaardersplassen en de Lepelaarplassen onderling verbinden tot een ecosysteem dat toekomstbestendig is.
- Met innovatieve waterbouw een aantrekkelijker, beleefbaarder en veilig merengebied realiseren.
Vanuit dat eindbeeld zijn keuzes gemaakt over de elementen die als eerste gerealiseerd dienen en kunnen worden. Dit op basis van verbeteren van de natuur, waterveiligheid en binnen beschikbare budget (51,6 miljoen euro). Wij noemen dit het Voorkeursalternatief (VKA) en bestaat uit:
- het verbinden van het meer met de twee plassen door het aanleggen van water in- en uitlaten zodat slib, nutriënten en organisch materiaal met het water mee kan stromen;
- het mogelijk maken van vismigratie;
- het aanleggen van een buitendijkse luwte en ondiepe zone;
- het aanleggen van verbindingen tussen het moerasgedeelte en de natte graslanden;
- het creëren van belevingswaarden bij de nieuwe verbindingen.
Zienswijze ontwerp voorkeursbeslissing en PlanMER
De minister van Infrastructuur en Waterstaat en de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,
in overeenstemming met onze minister van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties, hebben het voornemen om de ontwerp voorkeursbeslissing vast te stellen. Dit ontwerp wordt door de regionale partners (provincie Flevoland, Waterschap Zuiderzeeland, gemeente Almere, gemeente Lelystad, Staatsbosbeheer, Het Flevo-landschap) gedragen.
In de verkenningsfase is een plan milieueffectrapportage (PlanMER) uitgevoerd. In kaart zijn gebracht welke gevolgen het project heeft voor bijvoorbeeld de natuur, de bodem, het water, het landschap en de cultuurhistorie. De resultaten zijn gebundeld in een milieueffectrapport. Het milieueffectrapport zorgt ervoor dat het milieubelang volwaardig kan meewegen wanneer
de voorkeursbeslissing wordt genomen.
De ontwerp voorkeursbeslissing en de milieueffectrapportage liggen van 3 februari tot en met 16 maart 2022 ter inzage op www.platformparticipatie.nl/oostvaardersoevers . Hier leest u ook hoe u een zienswijze kunt indienen.
Planning
Na een definitief besluit over de ontwerp voorkeursbeslissing start de planuitwerkingsfase. In deze fase wordt het gekozen alternatief nader uitgewerkt. De verwachte planning is:
- 2019-2022: Verkenningsfase
- 2022-2023: Planuitwerking
- 2023-2024: Voorbereiding realisatie
- 2025: Start Uitvoering