In het onderzoeksalternatief 'Concentreren' wordt uitgegaan van het principe van een ‘stromend systeem’, waar extra voorzieningen aan toegevoegd worden. Het belangrijkste verschil met alternatief 1 is, dat het water uit de Oostvaardersplassen en Lepelaarplassen door twee nieuwe visvriendelijke pompen/gemalen verplaatst wordt. Dit biedt een extra kans om innovatieve waterwerken te maken die maximaal bijdragen aan de gewenste verbinding. Deze nieuwe waterwerken kunnen zelfstandig functioneren, waardoor de in- en uitlaat maximaal afgestemd kan worden op de ecologische processen en de gewenste dynamiek. Voordeel is dat minder rekening gehouden kan worden met functies van de bestaande gemalen. Doordat water uit de Oostvaardersplassen rechtstreeks naar het Markermeer gepompt wordt, is er geen menging met water uit het overig deel van de polder. Bovendien hoeft een veel minder groot hoogteverschil te worden overbrugd, wat minder energie kost.

Rust- en foerageergebieden
Aan de Markermeerzijde worden enkele nieuwe luwtestructuren gemaakt. Hier achter ontstaan rustgebieden, gradiënten van diepte en concentraties en foerageergebieden voor vogels. De luwtestructuren kunnen op verschillende manieren worden vormgegeven en beleefbaar worden gemaakt, bijvoorbeeld in de vorm van vooroevers of (schier)eilanden.
Beleving
De in- en uitlaatlocaties lenen zich hier goed voor het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit en nieuwe recreatieve voorzieningen. In dit alternatief zijn twee recreatieve toegangspoorten tot de Oostvaardersoevers opgenomen, namelijk bij de Kop Knardijk (Lelystad) en Westvaarders (Almere). Bij de Lepelaarplassen is een (kleine) ‘kraal’ opgenomen: een plek met een verhaal, waar iets te zien en te beleven is en bevatten kleinschalige voorzieningen zoals informatieborden.