Het onderzoeksalternatief 'Bestaande infrastructuur optimaal gebruiken' maakt zoveel mogelijk gebruik van bestaande infrastructuur, in combinatie met een ‘stromend systeem’ om de gestelde ecologische opgave te bereiken. Een ‘stromend systeem’ houdt in dat het water op één plek in het gebied wordt binnengelaten vanuit het Markermeer. Vervolgens door de verschillende deelgebieden heen stroomt, en tenslotte weer op een andere plek via een luwtestructuur wordt uitgelaten in het Markermeer. In dit alternatief wordt water in voor de Lepelaarplassen ingelaten bij de vooroever bij Pampushaven en voor de Oostvaardersoevers bij de kop van de Knardijk. Het water wordt uitgemalen via de Blocq van Kuffeler.

Moeraskarakter
Dit alternatief heeft zowel in de Oostvaardersplassen als in de Lepelaarplassen het karakter van een moeras waar een riviertje doorheen stroomt dat via een delta uitmondt in een meer. Door het water op de ene plek het gebied in te laten en op een andere plek het gebied uit te laten, kunnen nutriënten en organische stof uit de moerasgebieden worden afgevoerd naar het Markermeer. In de Oostvaardersplassen zorgt dit voor een duurzamer rietmoeras en meer verschillende leefgebieden. In het Markermeer leidt dit lokaal onder andere tot meer verschillende (moeras)broedvogels en vissen.
Beleving
Dit alternatief biedt mogelijkheden van nieuwe recreatieve voorzieningen. Bij het Oostvaardersdiep, op het voormalig werkeiland De Blocq van Kuffeler, zijn al meerdere recreatieve voorzieningen aanwezig, zoals het bezoekerscentrum De Trekvogel. Dit kan uitgebreid worden tot een recreatieve ‘poort’ met bijvoorbeeld parkeervoorzieningen, een halteplaats voor de waterverbinding naar de Marker Wadden en fietsvoorzieningen.